Pälsvård

Pälsvård till vardags för dvärgschnauzer…

Pälsens uppbyggnad och funktionalitet

Dvärgschnauzer har en päls som består av sträva täckhår och underull. En dvärgschnauzer som trimmas regelbundet har en funktionell päls som skyddar oavsett om det regnar, snöar eller om solen skiner. Den sträva pälsen stöter också bort smuts.

Underull och underullskamning

Hur ofta en dvärgschnauzer behöver ullkammas beror på mängden underull. Ett tips är att ullkamma kroppen en gång i veckan, rygg, sidorna och under magen. All underull ska inte kammas bort.

Rullande päls
Rullande päls innebär att hundens täckhår består av flera lager päls med olika längder på täckhåren.

Rullande päls får man genom att varje vecka eller varannan vecka plocka bort de längsta täckhåren. För vardagstrimning räcker det att trimma av ett lager täckhår var åttonde vecka. Att dra ner all päls och det finns ett lager ny päls på hunden är inte rullande päls. Effekten av rullande päls är just att all päls inte trimmas bort. Innan hunden trimmas måste man kamma underull.

Benhår
Jag rekommenderar att benhåren trimmas. Det gör att även benhåren får flera lager päls och därmed volym.

Trimmade benhår är mer praktiska än om de vore klippta och dessutom finare. Klippta benhår får samma längd och blir därför ”tunga” och du får ingen volym.

Bad

Ett vanligt misstag är att bada hunden för ofta. Att bada hunden för ofta kan rubba hundpälsens naturliga bakterieflora. Hundens skägg och benhår badar jag och fönar en gång i veckan. Har hunden smutsiga ben eller mage räcker det med att bara den delen badas.

Själv badar jag mina hundar en gång i månaden och fönar dem torra. Jag bor på landet och slipper gatudammet som kan bli men leriga skogsstigar kräver också sina bad. Det är viktigt att hunden innan bad är genomkammad så det inte finns några tovor.

Schampo och balsam

Min favoritserie till hundarna är Spectrum One från Chris Christensen.

Schamponera alltid tre gånger och avsluta med en ordentlig sköljning så inga schamporester finns kvar i pälsen. Avsluta med balsam som också sköljs ur noggrant . Genom att schamponera tre gånger;

1) öppnas hårstråna upp

2) hårstråna rengörs

3) sen stängs hårstråna.

Schampo rengör hårstråna och balsam skyddar. Balsamet hjälper också till att hålla underullen tovfri.

Diskmedel rekommenderas inte, det är uttorkande för pälsen och stör även pälsens naturliga skyddsbarriär. De schampoprodukter som finns för hund innehåller återfuktande ingredienser som diskmedel saknar.

Reglerbar fön Phoenix Zephir

Jag använder vad jag kallar för superfön, sk blaster som slår bort vattnet från pälsen. Det är bättre för pälsen och går dessutom fortare att få pälsen torr. Vanlig handfön fungerar till vardags.

Verktyg

Det finns en uppsjö av trimverktyg och saxar. Här hemma använder jag lite olika beroende på hund. Generellt fungerar Greyhound underullskammar och Mikki bra (Greyhound Easy Grip Medium och fin).

Fr. v: Mikki fin, Warner och Haupner x-fin

Saxar som är dyrare är ofta sådana som kan lämnas in och slipas. Jag använder saxar från serien Jaguar och Roseline.

Klippmaskinen använder jag till kinder, ögon, hals och rumpan. Min favorit är Andis (Andis AGCB Super 2-speed).

Håll din kompis fin

Pälsvård är ett måste när man äger en dvärgschnauzer. Antingen kan man lära sig att trimma själv eller så lämnar man in sin hund för trimning.

Bra schema

Var 4-5:e vecka – bad

Var 7:e dag – borsta, kamma och ullkamma pälsen

Var 7:e dag – klipp klorna

Var 14:e dag – kolla öronen

Ett par gånger i veckan – borsta tänderna

Bra verktyg/produkter att ha hemma

  • Ullkam
  • Kam
  • Karda
  • Klotång
  • Sax
  • Klippmaskin
  • Hundschampo
  • Hundbalsam
  • Fön
  • Tandborste