Om oss

Välkommen till min (Annelies) uppfödning av dvärgschnauzer peppar & salt. Jag är img_0868-1uppvuxen med riesenschnauzer men när jag skulle köpa min första egna hund blev det en west highland white terrier.

Hjärtat fanns ändå kvar hos schnauzerfamiljen och år 1997 köpte jag min första dvärgschnauzer. Hur allt började kan du läsa om längre ner på sidan.

Första kullen föddes här hemma år 2008 och det blir max en kull per år. Jag är selektiv och vet vad jag vill med min uppfödning och har inte bråttom. Det finns inga genvägar i avel utan bara hårt passionerat arbete. I gengäld är det ett oerhört givande och glädjande arbete. En sak är säker, man blir aldrig fullärd.

I aveln är det mycket att tänka på givetvis. Exteriört är sträva pälsar en av de mer rasspecifika detaljer för en dvärgschnauzer varför det är viktigt för mig. En bra päls är viktig för hundens funktionalitet och underlättar också pälsvården för valpköparen. Även om man kan lämna in sin dvärgschnauzer för trimning så krävs det att man själv img_0471-1

kammar, borstar och ullkammar med jämna mellanrum.

Konstruktionsmässigt är det rörelser och framställ/front som jag prioriterar i min avel.

För mig är dvärgschnauzer en perfekt allroundhund som gärna hänger med på det som bjuds. En riktigt bra kompis i alla väder! Det finns inga ”arbetande” linjer inom dvärgschnauzer då vår ras inte är en bruksras. Däremot är rasen en fantastisk allroundhund som passar bra som tränings-/tävlingskompis i till exempel agility, rallylydnad mm.

Jag tycker utställning är jätteroligt men jag har inga utställningskrav på mina valpköpare.

Bra mentalitet är en självklarhet för mig på våra dvärgschnauzrar. Jag anordnar mentalbeskrivningar för mina valpkullar när de är över året. Det går jättebra att kombinera en bra mentalitet med en snygg dvärgschnauzer, inget behöver utesluta det andra.

Jag är jätteglad över alla kunniga och duktiga människor som delat med sig av sina linjer och sin kunskap, tack!

image

Sedan hösten 2014 bor det också helig birma och brittiskt långhår sedan våren 2022 här hemma. Två fantastiska kattraser och jag njuter verkligen av sällskapet av mina katter. Jag älskar pälsvården och har upptäckt hur roligt det är med kattutställningar. Katterna har precis som mina hundar, sina egna sidor här på hemsidan. Jag har gått PawPeds Academy’s grundkurs 1 och 2 för att lära mig mer om katt, kattens skötsel och genetik.

Vi bor i Örebro i Kilsbergen med dess fantastiska natur runt hörnet.

Om du är intresserad av en valp från mig så kan du läsa mer på ”Valp från Brackets”.

Annelie Finnebäck
Örebro, mars 2024

Mobil: 076 10 55 445
E-post: annelie@brackets.se


Förutom Svenska Kennelklubbens gamla uppfödarutbildning har jag även gått SKKs nya uppfödarutbildning på distans samt Dvärgschnauzerringens uppfödarutbildning. Just nu går jag SKKs fördjupade avel- och genetikkurs. Figurantutbildning för MH och ringsekreterarutbildning har det också blivit. När det gäller katt, har jag gått PawPeds G1-kurs år 2015, G2-kurs 2018 och står i kö för G3 (fått dispens då kravet är att man ska ha fött upp några kattkullar).

G1RibbonNobackground-(2)g2ribbon



Hur allt började:

År 1997-2007 Min första dvärgschnauzer köpte jag 1997, Forsis Svarte Filiokus ”Pepsi” och en kort tid efter blev jag fodervärd till CH. Forsis Svarte Perikles ”Valle”. På Världsutställningen 1998 i Helsingfors blev Pepsi andra bästa juniorhane och jag fick blodad tand för utställningar.
Valle var svensk och dansk champion när jag blev hans fodervärd. Jag frågade om jag fick ställa ut honom och det fick jag. Han blev norsk champion och då även nordisk champion och sedermera också internationell champion.

På den här tiden hade jag ingen tanke på hunduppfödning. Men efter några år började tankarna på egen uppfödning och så gavs möjligheten att få köpa en dvärgschnauzer peppar/salt tillsammans med Veronica Lange (kennel Velvet Dandy’s) från Helle och Stavros i Danmark (kennel Mohner). År 2005 kom Doxa (Mohner’s By The Way till oss i Sverige och år 2006 köpte vi även ”Virus” (Mohner’s Circus Virus) från Helle och Stavros. Året därpå 2007, flyttade Tage (Kaspelix Kompis Tage) hem till mig.

År 2008 Tage ställdes ut flitigt och blev trots sin unga ålder 3:e bästa svenskfödda ps dvärgschnauzerhane 2008 i Dvärgschnauzerringen.

Det här året föddes första kullen, Kamerakullen. Doxa (Mohner’s By The Way) och jag flög till Prag och kennel Astrounat för att para henne med MultiCH Zeus De Coa Negra ”Zeus”. Mirka hade fått förtroendet från sin ryska uppfödarkollega att låna Zeus under ett år.

tage_annelie300

År 2010 Virus (Mohner’s Circus Virus) som är kenneln stamtik blev mamma till sin första kull, Ordspråkskullen. Pappa till kullen var vår egen hane Tage (CH. Kaspelix Kompis Tage). Från den här kullen valde vi att behålla en tikvalp, Trolla (Brackets Åsikt Utan Insikt). Året fortsatte med att Tage blev svensk champion för domare Eva Borg Liljekvist och under hösten blev han norsk champion för domare Benny Blid von Schedvin. Tage blev också 2:a årets svenskfödda p/s dvärgschnauzer 2010 i Dvärgschnauzerringen och i Svenska Schnauzer Pinscherklubben.

År 2011 Tore (Kaspelix Square The Circle) flyttade hem till oss. Han fick växa upp med Virus andra kull (åtta dvärgschnauzervalpar). En av dessa valpar, Sixten (Brackets Sixten Redlös) debuterar i utställningsringen på cupen, 4 månader och 2 dagar. För domare Jeanette Lemmeke blir han BEST IN SHOW-2 VALP. Tage (CH. Kaspelix Kompis Tage) blir BIG-2 på kennelklubbens utställning i Köping. Hösten/vintern bor Tage hos våra vänner Kennel Mohner i Danmark för att ställas ut och blir dansk, nordisk och internationell champion. Tage blir 2:a årets svenskfödda dvärgschnauzer p/s 2010 i Dvärgschnauzerringen och i Svenska Schnauzer Pinscherklubben.

År 2012 Tore vann sitt sista cert och blev champion för domare Kitty Sjong och en månad senare i Finland blev han finsk champion för domare Pia Lundberg.

År 2013 började på bästa sätt. Sixten vann cert två dagar efter sin tvåårsdag för domare Ole Staunskjar och blev svensk champion. Läskedryckskullen föddes 20 mars. Torsten (Brackets Halla Ballou), Ture (Brackets Kiviga Kruse) och Vera (Brackets Vira Blåtira) från Läskedryckskullen ställs ut i valpklass och Torsten blev 3:e bästa valp 4-6 månader 2014 i Svenska Schnauzer Pinscherklubben och bästa dvärgschnauzervalp.

År 2014 Torsten (Brackets Halla Ballou) och Vera (Brackets Vira Blåtira) vann sina första cert för torsten_annons201403
domare Carina Andersson Rapp i Hässleholm. Torsten vinner ett flertal cert under året samt vinner Best In Show junior ett par gånger. Vi hade en framgångsrik helg i Andst på Danska dvärgschnauzerklubbens dubbelutställning och kom hem med cert på Sixten, Torsten och Vera. Sixten blev champion på lördagen och de andra två får spara sina cert tills de blir svenska champions. Torsten blev bästa hane och BIS-junior på söndagen för domare Ilona Onstenk Schenk.

Torsten blev årets junior 2014 i Svenska Schnauzer Pinscherklubben.

Under hösten berikades vi här hemma med en helt underbar Helig Birma, Helmer (Gulledej’s Kronos Sbi b). Det sägs att ett hem inte är komplett utan en katt. Jag kan bara hålla med. Helmer är köpt för sällskap då jag inte visste om kattutställningar var något för mig. Jag kan konstatera att både pälsvården och kattutställningar är roliga.

År 2015 Brackets Vira Blåtira ”Vera” vinner sitt sista cert och blir svensk och därmed nordisk champion. Drygt en månad senare blir det kullbrodern Torstens tur att vinna sitt sista cert (10:e) för domare Maritha Östlund Holmsten och bli svensk och nordisk champion. Helmer (Gulledej’s Kronos) vår Heliga Birma blev Premier 11,5 månad. I oktober i Norge tog Helmer sitt cert och blev Internationel premier. Torsten och Vera blir 3:a årets svenskfödda dvärgschnauzer p/s hane respektive tik 2015 i Dvärgschnauzerringen.

År 2016 Under årets första månader låg fokus på kattutställningar och Helmer (GIP S*Gulledej’s Kronos) blev Grand Internationell champion (GIP). I juni vann Torsten (CH. Brackets Halla Ballou) sina två sista CACIB i Vejen och kvalificerade sig för sitt Internationella championat (C.I.B) som nu är under registrering. I juli var det Torstens syster Vera (CH. Brackets Vira Blåtira) tur att vinna sitt sista CACIB och då kvalificerade sig även hon för sitt internationella championat (C.I.B).

På SSPKs utställning i Högbo vinner Torsten championklassen och blir BIR. I och med vinsten i championklass kvalificerar hans sig för titeln Svensk klubbvinnare.

Tekla (Steadlyn Best Of Brackets) föddes efter några månaders väntan och kom till Sverige i oktober månad. Uppfödare till Tekla är Mia Ejerstad, kennel Steadlyn i Italien. I november gjorde Tekla debut i babyklass på Nordisk Vinnare i Herning och blev bästa Babyvalp.

Torsten avslutade årets utställningssäsong med att bli Bäst i rasen och Norsk Vinnare 2016 i Lilleström.

Torsten och Vera blir 3:a och 4:a årets svenskfödda dvärgschnauzer p/s hane respektive tik 2016 i Dvärgschnauzerringen.

År 2017 Tekla (Steadlyn Best Of Brackets) ställs ut i valpklass i januari i Sollentuna och blir bästa valp och BIG-1 valp för domare Carina Andersson Rapp. I Lidköping vinner Tekla cert och blir bästa tik.

På SSPKs jubileumsutställning i Eskilstuna vinner Vera (Brackets Vira Blåtira) championklassen och blir som sin bror Torsten, Svensk klubbvinnare. En månad senare blir båda ryska champions i Kaliningrad.

Tekla (Steadlyn Best Of Brackets) vinner bäst i rasen och cert två dagar i juli 12,5 månad gammal. Det följer hon upp med flertalet BIR under sommaren samt en BIG-2 placering för Maritha Östlund Holmsten på kennelklubbens utställning i Eskilstuna.

Torsten (CH. Brackets Halla Ballou) blir gruppvinnare i Svenstavik på kennelklubbens utställning för Frank Christiansen.

Året för hundar man avslutas med att Tekla (Steadlyn Best Of Brackets) blir norsk juniorvinnare.

Vår nya birma, Taropaves Van Halen ”Helge” ställs ut 6 gånger och blir nominerad samtliga gånger och Best In Show 4 gånger. Helge blir också SVERAKs bästa brunmaskade birma.

År 2018 kunde inte börjat bättre för vår birma Helge (Taropaves Van Halen).

På Sverige största utställning i Örebro (NERK) debuterar han som junior och blir Best In Show båda dagarna. Han kvalificerar sig också för titeln Junior Winner. Under sin tid som ungdjur/junior har han blivit nominerad 9 gånger varav Best In Show 7 gånger. 11 månader blir han champion två månader sedan blir han internationell champion.

På världsutställningen i Tammerfors blir vår birma Helge (Taropaves Van Halen JW) Grand Internationell champion och vår nya birmakille Henry (Taropaves Xanax) BIV-ungdjur. 

Tekla (NO JW’17 Steadlyn Best Of Brackets) blir svensk champion i Högbo på Svenska Schnauzer Pinscherklubbens utställning.

År 2019 Birman Henry (Taropaves Xanax) blir champion.

På grund av sjukdom för min del har hundutställningar fått stå tillbaka under 2018-2019 men jag ser fram emot 2020.

År 2020
Birman Helge (GIP Taropaves Van Halen JW DVM) vinner Best In Show under årets första utställningshelg.

I februari föds en efterlängtad kull här hemma efter Torsten och Tekla. Kullen får temat Hasse & Tage.

Sen kom pandemin med Covid-19 och alla planer fick läggas på is.

År 2021 Pandemin började med inställda utställningar men så äntligen i juli månad kunde specialklubben börja anordna utställningar.

Från juli till september ställdes Gunvor (Brackets Fröken Fleggmans Mustasch) och vi är glada över att ha fått möjligheten att få ställa för så många rasspecialister. CK på alla utställningar och bästa tik-placeringar på alla utom en. På Dvärgschnauzercupen blev Gunvor BIS-6 och BÄSTA HUVUD. Extra roligt då det var rasspecialisten Susanne Swedejebrink som dömde.

Året slutade med att att ett brittiskt långhår föddes 2021-12-28…

År 2022 började min bekantskap med en helt fantastisk kattras, brittiskt långhår, här är Yavira (SE*Shinseina Yavira Of Kismet) uppfödd av min vän Agneta Ehrenholm.

Vid fem månaders ålder har hon hunnit med att bli både nominerad och Best In Show.

Helge (SC Taropaves Van Halen JW DVM) blev BIV på världsutställningen och helgen efter vann han sitt sista CACS och blev Supreme Champion!

Gunvor (Brackets Fröken Fleggmans Mustasch) kvalificerade sig för sitt danska och svenska championat i Vejen i juni genom att vinna cert och bli bäst i rasen alla tre dagarna. Gunvor blev 2:a bästa peppar/sal tik i rasringen och 2:a bästa peppar/salt dvärgschnauzer i Dansk Kennelklubben.

Henry (SC Taropaves Xanax) blev Supreme Champion i mitten av juli.

2023 började med ett medvetet val att inte ställa ut lika mycket som tidigare år, att låta 2023 vara lite av ett viloår. Yavira blev bästa ungdjur/junior i NERK. Yavira (SE*Shinseina Yavira Of Kismet) börjar året med att bli champion. Gunvor (CH Brackets Fröken Fleggmans Mustasch) ställdes sparsamt under året med placeringar i bästa tik. I oktober flyttade en birma hem till oss, Folke (Taropaves Diesel), en brunmaskad hane.

2024 Taropaves Diesel ”Folkel blir Kitten Champion i början av året, en ny titel som infördes i år. I februari blir han Best In show på Scandinavian Winner Show och får titeln SW’24.

[uppdaterat 2023-04-30]

Lämna en kommentar